Markindsats Sjælland

– på vej til regenerativt landbrug

Nyt samarbejde

I samarbejde med Fødevarealliancen støtter vi landbrugere i overgangen til regenerative metoder

Med støtte fra Region Sjællands Fødevarealliance søsættes et nyt initiativ, der giver landbrugere konkrete værktøjer til at skabe robuste og fremtidssikrede bedrifter.

Med støtten kan vi skabe lokale resultater i regionen og opbygge et fundament for en national indsats.

Målet er at udvikle et undervisningskoncept målrettet landbrugere og seks business-cases, der kan være spydspids for en storskala omstilling til regenerativ fødevareproduktion i Danmark.

Initiativet henvender sig til alle landbrugere, fra den konventionelle til den økologiske, som er nysgerrige på udvikling.

Initiativet skal styrke biodiversiteten, reducere klima-aftrykket og sikre sunde fødevarer fra danske landbrug

”Vi skal tænke stort, handle klogt og sætte tempoet op. Region Sjælland skal være et fyrtårn for bæredygtig fødevareproduktion, og det her er en mulighed for at vise, hvordan innovation kan gå hånd i hånd med klima og biodiversitet”

  • Mikkel Wesselhoff, formand for Fødevarealliancens styregruppe

Markindsats Sjælland har tre spor:

1.     Intro-masterclasses: På halvdags-arrangementer introduceres landbrugere til de grundlæggende principper i regenerativt landbrug og de kan netværke med kollegaer. Via møderne forskellige steder på Sjælland afdækker vi også ønsker til læring og udvikling.

2.     Kursus og erfagruppe: Et to-dages praktisk kursus giver landbrugere konkrete redskaber til at forbedre sundheden af deres jord og gøre markerne mere klimarobuste. På baggrund af kurset bliver der mulighed for at tilmelde sig en erfagruppe, hvor landbrugerne kan støtte og inspirere hinanden.

3.     Business-cases: Seks landbrugere får mulighed for at deltage i et transformativt forløb med regenerative markforsøg og sparring, der tager udgangspunkt i den enkelte bedrift. Resultaterne skal dokumenteres og bruges som inspiration for andre – regionalt, nationalt og internationalt.

Vi lykkes ikke med den grønne omstilling, hvis dem som køber fødevarerne og har en mening om dansk landbrug ikke støtter op. Derfor formidler vi også viden om regenerativt landbrug til lokale forbrugere og borgere.

“Jeg er meget glad for det her nye samarbejde. Det er en unik mulighed for at komme i gang med at dyrke landbrug på en ny og grønnere måde, der peger ind i fremtiden”

— Harald Krabbe

”Vi skal skabe en fødevareproduktion, der i stedet for at belaste naturen og klimaet aktivt bidrager til naturens rigdom og landbrugets robusthed”

- Lotte Nystrup Lund

“Vi ønsker at inspirere og uddanne landbrugere med praktiske løsninger, der giver sundere planter og øget frugtbarhed”

- Hanne Gundersen